Wie moet NEN 3140 halen?

Medewerkers die aan elektrische laagspanningsinstallaties werken zijn verplicht volgens de NEN norm regelmatig een opleiding te volgen. Bent u verantwoordelijk voor het exploitatie, onderhoud, inspectie en beheer van elektrische arbeidsmiddelen? Dan kunt u met het volgen van deze training hier concreet invulling aan geven. Veilig werken is letterlijk van levensbelang, voor zowel u als uw medewerkers. Dit doet u door ze goed op te leiden en te certificeren volgens NEN.

De NEN 1010 cursus is bestemd voor elektrotechnici, onderhoudsmedewerkers, technisch leidinggevenden, gebouwbeheerders en (bouwkundig) opzichters die aan laagspanningsinstallaties werken. Het werken omvat het ontwerpen, aanleggen en inspecteren (eerste en periodieke) van elektrotechnische installaties. U dient bekend te zijn met de norm en te beschikken voer elektrotechnische basiskennis (bijv. het Elektrische schema- en schakeltechniek).

De NEN 3140 cursus is bedoeld voor elektrotechnisch onderlegde personen, die elektrotechnische werkzaamheden aan laagspanningsinstallaties verrichten en voor niet- elektrotechnici die in hun dagelijkse werkzaamheden elektrotechnische risico’s lopen of op andere wijze met elektrotechnische risico’s te maken hebben.

NEN 3140 VOP (Voldoende onderricht persoon) is voor iedereen die onder begeleiding van aan vakbekwaam persoon (VP) de werkzaamheden uitvoert. Een Voldoende Onderricht Persoon is iemand die voldoende is geïnstrueerd en die onder toezicht van een Vakbekwaam Persoon en/of werkverantwoordelijke de werkzaamheden uitvoert. Hierdoor is hij of zij in staat om gevaren te herkennen en te voorkomen, die bij werkzaamheden aan elektrotechnische installaties kunnen worden veroorzaakt.

NEN 3140 VP is voor ervaren mensen die de werkzaamheden zelfstandig mogen uitvoeren. Een Vakbekwaam Persoon is een elektrotechnische monteur die alle voorkomende elektrotechnische werkzaamheden uitvoert volgens NEN 3140. Hij voert deze werkzaamheden uit volgens het aanwijsbeleid van de installatie- werkverantwoordelijke en werkverantwoordelijke.


Heb je nog meer vragen? Bekijk dan onze andere veelgestelde vragen.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons via het onderstaande formulier, of bel ons op +31 (0)85-0719500

Geen velden gevonden.